תכונות החומר
גירים אבקתיים צבעוניים עשויים אבקות פיגמנטים צבעוניים בדרגות קושי, רכות וצפיפות שונים, בהתאם ליצרן. בעלי צבעוניות רכה פסטלית (מכאן השם גירי פסטל). דרוש פיקסטיב על מנת לקבע את החומר לנייר. הקיבוע מתבצע באוויר פתוח, כי החומר מסוכן לנשימה. הנייר מוחזק מאונך לאדמה והריסוס נעשה שתי וערב ממרחק של כ 30 ס"מ. מחכים מעט וחוזרים על הפעולה אם עדיין לא התקבע.
הגשת גירי פסטל מסוגים שונים ומצעים בסדנה למטפלות עם מיכל אבס. צילום מיכל אבס
המשמעות הטיפולית והרוחנית של גירי הפסטל
גירי הפסטל מעבירים תחושת זרימה ואור ומשדרים אופטימיות. יש יופי בכל קו. משום רכותם והמפגש הנוח שלהם עם נייר, הם מזמינים עבודה בתנועות רחבות וקלות. ולכן עולה מציורים אלה, הרבה פעמים, תחושה של מרחבים פתוחים וחלומיות. תהליך העבודה לא מאיים וניתן לשליטה.
עדינה דלמוני, 2018, 23.5X30 ס"מ
הם גם מאפשרים להביע רגש בלחץ חזק על הנייר, ולכן, כדאי להגיש אותם למטופלים שמבקשים להביע רגשות עוצמתיים. מצד שני, הדקורטיביות שלהם מאפשרת לעיתים להימנע מהעמקה ברגשות.
גירי הפסטל מתאימים מאד לעבודה עם תרגילי תנועה או דמיון מודרך וחלומות בהקיץ. הפיקסטיב מקבע את הציור, ומאפשר לעבוד בעוד שכבות. עבודה בקווים מרושתים, שרואים בעדם את מה שצויר קודם, מעניקה תחושת עומק של מסכים פנימיים ואחוריים. הקיבוע מחזק את הפיגמנטים ומהווה השלמה לרכות ולחוסר היציבות של הגירים שמתפוררים.
ציור של נערה
כאשר מורחים את הצבעים באצבעות או בצמר גפן, כל הגוונים מתמזגים לגוון אחיד. לפעמים אלה משטחים עכורים מבחינת עושר צבעוני. מנקודת מבט רגשית, זה לעיתים מרגיש כמעקף על מנת לקבל חזות של תוצאה אמנותית כלשהיא. לפעמים זה מצביע על חוסר יכולת להתחייב לתהליך עמוק או להתבוננות פנימה.
יש אנשים שנרתעים מיובש הגירים ומהצלילים המחוספסים שלהם על נייר.
על האבק: יש צורך להתבונן בתופעה ייחודית הנוגעת למדיום. עבודה עם גירי פסטל משאירה שובל אבק צבעוני המתפזר לכל עבר, לשולחן לרצפה. גם במגע עם הפנים נותרים סימנים. תופעה פיזית-רגשית זו היא חלק אורגני מעבודה עימם.
נוצר דיאלוג בין יצירת אסתטיקה כאשר במקביל נוצר צורך לטפל ב"לכלוך". לצד בניית יופי יש פרידה מכמות לא מבוטלת של חומר, כלומר, לאורך התהליך יש בנייה ופרידה. מתנהל דיאלוג מתמשך בין משמעותי ללא משמעותי, למרות שהכל חלק מאותו שלם.
ניתן לומר שיופי עבודת הפסטלים עוסקת בשליטה, כוונה, מיון, עזיבה ופרדה.
מעניין לשים לב בטיפולים מה חווה היוצר מהמתח בין התופעות ומה המהות המרכזית עבורו.
מצעים וכלים לעבודה עם גירי פסטל
- קיבוע: חומר חיוני לעבודה עם פסטלים. יש צורך לקבע את הצבע האבקתי על הנייר הן תוך כדי התהליך ובסיומו.
- נייר: נייר כבד, 240 גרם, ישפר את העבודה. נייר עטיפה חום עבה מצוין ומאפשר לגוונים הבהירים להאיר עוד יותר את הגוונים הבהירים. גם עבודה על גוויל שחור תיצור תחושה דרמטית.
- עפרונות פחם מאד יתאימו לעבודה עם פסטל.
על דרך העבודה בפסטלים
דרך הנפוצה ביותר לעבוד עם פסטלים בגיר היא על דף נייר כבד בגודל 35X50 ס"מ מהודק לכן ציור או לשולחן. הגוף חופשי להתקרב ולהתרחק, וכל טווח התנועתיות של הגוף יוצרת ציור זמין והציור אכן נחווה כתנועתי.
עבודה בישיבה ליד שולחן עשויה לייצר עבודה מכונסת יותר. עדיף לעמוד ליד השולחן או לשבת על שרפרף גבוה שיאפשר לגוף לנוע בחופשיות.
כדאי גם לנסות לעבוד בצבעי פסטל בהצטברויות של רשתות: קווים מקבילים מכיוונים שונים, יוצרים משטחים שהעין האנושית מאחדת למרקם צבעוני עשיר. כדי לייצור דימוי, צורה, מעבים רשת באזור הרצוי. לאחר כל שכבה מומלץ לרסס קיבוע על מנת לחזק את הצבע, להמתין מעט עד שהנייר מתייבש ואז להמשיך בעבודה. ניתן לעבוד עם מספר רב של שכבות ליצירת מגוון רחב של גוונים.
הדגמת שלבים אחדים מתהליך ברשתות:
התנסויות ראשוניות בגירי פסטל
- סוגי קווים: מקוטעים, מתנועעים, חזקים, קלים עגולים, זוויתיים וכו'
- קווים המשורטטים קלות על הנייר לעומת קווים המשורטטים בכוח "לתוך" הנייר.
- רשתות של קווים מכיוונים שונים, גוונים בהירים על גוונים בהירים, כהים על כהים, בהיר על כהה, כהה על בהיר. רשתות של קווים קלים, רשתות של קווים משורטטים בכוח. בכל שלב נחות קיבוע שייעשה בחוץ. קיבוע ח. קיבוע צריך להיות מיושם בין כל שכבה.
- מילוי צבע עד אטימות, לקבע אותו ולעלות מעליו בעוד משטח.
- כל זה יכול להיעשות גם על נייר חום, או ניירות בצבעים שונים.
- יצירה בהשראה אימפרסיוניסטית: יצירת צבע ירוק על ידי עבודה עם קווים כחולים וצהובים, נקודות ורשתות. העין ממזגת את הגירויים וגורמת לציור להיראות ירוק.
הטקסט מבוסס על "רוח החומר", נונה אורבך, לילך גלקין, הוצאת אח, 1997
Text from: The Spirit of Matter / A Database Handbook for Therapists, Artists, and Educators Nona Orbach and Lilach Galkin
Comments