top of page

אקוורל - רוח החומר- אורבך וגלקין

עודכן: 1 בנוב׳ 2024




תכונות האקוורל

צבעי המים מופיעים בקופסה כקוביות צבעוניות קשות או כמשחה בשפופרות זעירות. החומר שקוף ובעל צבעוניות זוהרת וקורנת בעיקר על נייר משובח ולבן. הוא נמס, נמהל בקלות ונספג במצע.

 

המשמעות הטיפולית והרוחנית של האקוורל

האקוורל מבטא ומשקף אווריריות, קלות אסתטיקה, תנועה, אור ושקיפות. משום תכונותיו הוא בעל איכויות רוחניות. הוא נושא עימו תחושות חד פעמיות של רגע שהיה ולא יחזור שוב. לחומר יש שיא של קרינה ואור פנימי והשיא מתעמעם ודועך אם לא מתאפקים ולא מפסיקים. כלומר, הוא מחייב עבודה עם מיומנות והתאפקות, שכן אם מדשדשים בו שוב ושוב, הנייר מתמרד ומעכיר וכתמי הצבע מאבדים מזוהרם.

האקוורל מזמן עבודה פרדוקסלית בין שני קטבים; מצד אחד הוא דורש ניסיון ומיומנות בהנחת המכחול כי תנועות מכניות יוצרות כתמים עקרים. מצד שני, תנועה שנובעת מרגש, שחרור ונשימה, ומועברת דרך הגוף והיד למכחול ולנייר – משאירה עליו סימן רוטט ומרגש. המתח בין ידע וניסיון בטכניקה, לעומת חופש תנועה וזרימה, לצד ריכוז, זו מהות האקוורל. יכולתו של היוצר לנוע בין שני הניגודים מתבטאת בתנועתיות קלה על הנייר. משמעת וידע לצד ספונטניות ורגש. אי דיוקים במתח בין הצדדים ניכרים מיד. "טעויות" ניתנות לתיקון אם הנייר משובח והיוצר מאוד מיומן. מבחינה זו האקוורל הוא מדיום קשה. הוא מזמין רגישות רבה לצבע ובעיקר סבלנות לבניית הגוון הרצוי בשכבות. לעיתים יש צורך להמתין להתייבשות השכבה הקודמת. רק כך לא ייווצר "בוץ" והציור יהיה  יישאר זוהר ומואר.

יוצר עובד על נייר מורטב היטב. הוא משחרר טיפת צבע אחת מקצה המכחול הרווי והנייר הלח מסיע את הגוון לכל עבר, הרחק ממרכז הטיפה. השתקעות בתהליך הגשמי על הדף, מחולל תהליך נפשי רגשי של התרחבות והתגבהות מעבר לקונקרטי. זו חוויה של תפיסת מקום ומרחב בעולם: "הטיפה שלי הגיעה לכל מקום".

כאשר מטופטפת טיפת צבע בגוון אחר בתוך הקודמת, שתיהן מתמזגות ויוצרות מרחב שלישי. מבחינה טיפולית ורוחנית זו חוויה של שני כוחות שונים ואף מנוגדים שנפגשים ויוצרים אינטגרציה שמאפשרת  חוויה של השלמה ליצירת שלישי.

כאשר אני מצייר באקוורל, רגשותיי, תנועת גופי, נשימתי המתואמת למשיכת המכחול הצבעונית, כל אלה חוברים לתחושת אחדות ושלמות ועשויה להיווצר תחושה שכל חלקי הווייתי כאן ועכשיו מונחים בשקיפות ונינוחות על הנייר.  עצם השתקפותי בחומר אצילי וגבוה מאפשרת תחושת שלמות ודיוק.

השימוש באקוורל מזמין מפגש עם חלקים רוחניים אסתטיים. הוא פחות מתאים לאנשים במצבי חוסר בטחון רגשי, כי הוא עלול להעלות תחושת של ריקנות, סתמיות וחוסר משמעות.

החומר השקוף, האצילי והחמקמק הזה דורש מן היוצר איזון וכוח, ותחושת כוונה ומיקוד. בעבודה עם ילדים צעירים עלולים להתחדד החלקים של איבוד שליטה ורגרסיה, ולכן יש צורך לדאוג לסביבה מאורגנת היטב. ניירות משובחים מורטבים ומוכנים על השולחנות, צנצנות עם צבע מדולל ומכחול לכל גוון, מערכת אישית של כל ילד. יש להכין גם ספוגים, מקום לייבוש וחלוקים או סינרים. כל אלה מטרתם להגן על הילד מפני כאוס שעלול לעלות במפגש עם אקוורל, ולאפשר לו עבודה לא מאיימת שתפגיש אותו עם רכות, אור, זרימה, הפתעה, סקרנות וספונטניות.

עם מתבגרים נראה שהאקוורל מאפשר עבודה גם בכיוונים מופשטים ולא מתוכננים מראש, והם אוהבים לרשום על משטחי הצבע בעטים שחורים ועמידים למים. בני נוער שמתעקשים למצוא דימוי פנימי כנושא לציוריהם, נהנים מן המפגש האסתטי עם הטכניקה ומפיקים ממנה תחושת הישג מפתיעה. האור והצבעוניות המשתקפים מן הדף מעודדים אותם להמשך יצירה.

הרבה גורמים חוברים יחד לציור אקוורל משמעותי: היכולת לנוע בקלות ועל פי צורך בין ידע וניסיון, כמו לדוגמה, הכרת הצבעים ודרך דילולם ויכולת לדמות כיצד ייראה כתם על הנייר. יש גם צורך להכיר מכחולים ותנועותיהם וכיצד הם מתבטאים על הנייר. חווית הצלחה מביאה לידי ביטוי תחושת שלימות אסתטית אצל המטופל.



מצעים וכלים נלווים לעבודה באקוורל:

  • מכחולים רכים עגולים ושטוחים, מכחולי קליגרפיה יפניים או סיניים.

  • תוספת חומרים: קו בעיפרון קשה, עט או טוש וציפורן יכולים להתאים.

  • מצעים - אקוורל דורש מצע מצוין. מצע של נייר אקוורל ישביח את העבודה.

 

על דרך העבודה באקוורל

עבודה באקוורל מתרחשת על שולחן. המצייר עומד או יושב. יש צורך לעמוד ביציבות על שתי הרגליים כך שהגוף מוכן לאתגר התנועתי שיתבטא על הנייר. אפשר להקדים לציור תרגילי נשימה ותנועה כדי ליצור ריכוז והתבוננות.

איך לוקחים צבע?

משתמשים במכחול עמוס מים ומלטפים בעזרתו את עוגית הצבע. ברכות ובהדרגה עולה הגוון על המכחול והנחתו על הנייר היא רכה ומלטפת. הנחת הכתמים היא בנגיעה ועזיבה. ניתן יהיה לחזור לכתם לעוד שכבה לאחר שהתייבש, ובינתיים ניתן לעבור למקום אחר על הנייר. ישנה גם אפשרות לעבוד על נייר שהורטב כולו בכיור והוא מוצמד למשטח פורמייקה נקי על ידי ספוג. אפשר גם להשעין משטח על השולחן בהטייה קלה כלפי המצייר.

 

התנסויות ראשוניות באקוורל

  • צבע אחד, מכחול אחד - מה הם יודעים לעשות? מעבדת ניסיונות חשובה להתחלת עבודה מעמיקה.

  • עבודה עם צבע אחד בריכוזים שונים של מים. בדיקת תנועות שונות באותו מכחול. מה קורה במפגש שלו עם הנייר? תנועות של המכחול מ-90 מעלות עד לנטייתו המוחלטת.

  • ביצוע אותו תרגיל לאחר עבודת גוף ונשימה ועמידה יציבה על הרגליים ליד השולחן. האם יש הבדלים בין שני הניירות?

  • פאלטה הרמונית - בחירת זוג גוונים (למשל צהוב-אדום, כחול-אדום, כחול-צהוב) כאשר דף הנייר הוא משטח לבדיקת הגוונים שנוצרים. על הנייר מימין למעלה מניחים כתם צהוב נקי ומשמאל למעלה - כתם אדום נקי. מתחילים ליצור כתמים מצהוב לאדום ומאדום לצהוב. את כל הערבובים עושים על הפאלטה בלבד או בכוסות שקופות ולא על הנייר; אל הנייר מביאים רק גוון מעורב היטב.

  • עבודה על נייר רטוב ליצירת משטח בעל גוון אחד. דרושות מברשות רחבות, שטוחות ורכות. נייר נוזל בגדול 1/4 - 1/8 גיליון וצבע מדולל במים ב-5% עד 15% צבע.


    הנייר מורטב ומוספג. את הצבע מניחים בפסים לרוחב או לאורך, כאשר פס נוגע בפס בחפיפה של מילימטר או שניים. זוהי עבודה ברצף והמטרה היא כיסוי מוחלט של המשטח. לאחר הייבוש ישמש נייר זה כמצע לעבודה.

הערה: מנחה שאינו מיומן בחומר ורוצה להגישו - כדאי שיבצע את התרגילים האלה לפחות שלוש פעמים כל אחד מהם.


 

 

הטקסט מבוסס על "רוח החומר", נונה אורבך, לילך גלקין, הוצאת אח, 1997


 

 

 

 

ความคิดเห็น


bottom of page